Varaverkkoharjoitus 3 pidettiin 23.-24.11.2018.
Tämä on pikaraportti. Varsinaisen PDF-muodossa olevan raportin voit lukea tästä linkistä!
Mukana harjoituksessa:
Tapio OH4ELM ja Hans OH4ERP, Mikkelin Paloasema
Tomi OH4EVX, Heikki OH4RD ja Martti OH4FSL, Kerhoasema
Osmo OH4MCV ja Veijo OH4VA, Puumala ja Anttola
Juha OH4ERQ, Ajoneuvoasema
Vesa OH4EA, Pieksämäki
Digipiitterit, Vanhamäki ja Juva
1.Puheyhteydet
Puheyhteyksissä käytettiin Tuukkalanvuoren mastossa olevaa radioamatöörien puhetoistinta. Tällä saatiin hyvät yhteydet kaikkien asemien välillä ja varsin pienillä lähetystehoilla, jopa Puumalasta.
Myös Pieksämäellä oli puhetoistin käytössä ja näin saatiin Mikkelin ja Pieksämäen välille hyvin toimiva puheyhteys.
Puheyhteyksien käyttöön lisättiin ennen harjoitusta vielä lisäohje, jolla ohjattiin siirtymään puhetoistimen taajuudelta toiselle taajuudelle, mikäli on muutakin puhuttavaa, kuin kyseinen yhteyskokeilu vaati.
2.Digitaaliset sanomayhteydet
Kaikki muut sanomayhteydet toimivat, paitsi Mikkelin ja Pieksämäen välinen sanomayhteys. Yhteyttä yritettiin myös muilta asemapaikoilta Pieksämäelle käyttäen Vanhamäen ja Juvan digitoistimia.
Puumalasta ja Anttolasta saatiin Mikkelin paloasemalle hyvä suora yhteys ja myös Juvan toistimen sekä jopa Vanhamäen toistimen kautta. Eli uudet asemat toimivat kuten pitikin.
3. Ajoneuvoasema
Auto liikkui asemapaikoilla Heimari, Ristiina ja Suomenniemi.
Autokalustolla tulivat puheyhteydet hyvin Mikkelin Tuukkalanvuoren puhetoistimen kautta kaikilta asemapaikoilta.
Myös digitaalinen sanomayhteys tuli kaikilta asemapaikoilta. Suomenniemellä yhteys ei onnistunut paloaseman kohdalta, mutta yhteys aukesi apteekin kohdalta (=korkeammalla) Vanhamäen toistimen kautta.
4. Kutsut
Kutsuina käytettiin yhden kullakin paloasemalla toimivan radioamatöörin kutsua. Kerhoilla olivat käytössä kerhojen kutsut. Harjoitusta varten toteutetut toistinasemat olivat joko kerhon kutsun mukaisia tai sitten toistimesta vastaavan radioamatöörin kutsun mukaisia.
Harjoitussuunnitelmassa oli selvä epäjohdonmukaisuus Pieksämäen paloaseman VHF -kutsun ja VHF -harjoitustaulukon välillä. Tämä aiheutti vääriä yhteydenottoyrityksiä.
5. Sovellusten käyttö ja liikennöinti
Sovelluksia käytettiin pääosin oikein. Joissakin tapauksissa läksi sanoma Winlink-sanomana, vaikka piti käyttää Peer-to-Peer- liikennöintitapaa. Nämä yhteydet eivät sitten muodostuneet. Syynä tähän voi olla kiire, koska sanomien lähettäminen edellyttää useita toimenpiteitä ja jos ne eivät mene automaattisesti, niin parin minuutin aikaikkunassa voi tällainen virhe syntyä helposti.
Virhettä voi välttää sillä, että käyttää valmiita sanomapohjia, joissa on ohjaus oikeaan liikennöintimuotoon mukana.
Varsinaisiin sanomiin ei tarvita kuittausta, koska ohjelma ilmoittaa sen jos sanoma on mennyt perille. Kuittausta voidaan vaatia, mikäli halutaan varmuus siitä, että vastaanottaja on myös lukenut sanoman.
EasyTerm -sovellus ei ilmoita sanoman perille menosta, jolloin on syytä antaa välitön lyhyt kuittaus, vaikkapa OK, ellei muuta vastausta vaadita.
6. Muuta
Mikkelin kerhoasemalla vieraili yllättävän arvovaltaisia vieraita harjoitukseen tutustumassa. MPK:n edustaja pyysi välittämään kiitokset asemalla työskennelleille, innokkaasta ja monipuolisesta esittelystä.
Jatkossa on varmistettava tuo Pieksämäen digitaalinen sanomayhteys varmaksi. Juvan antennia on nostettava 2-3 metriä.
Vanhamäen toistinasema tuntui erittäin hyvältä paikalta myös antennikaluston osalta.
On keskusteltu siitä, että aloittaisimme harjoittelun myös kevätkaudella ja pitäisimme sen päätteeksi mobiiliharjoituksen, jossa liikkuisimme useammalla autolla.
Tätä juttua ei voida toteuttaa ja viedä eteenpäin ilman jokaisen panosta niin harjoittelussa, rakenteiden ja tekniikan luomisessa kuin kehittämisessäkin.
Kiitokset, voi sanoa, tämän maakunnan turvallisuuden eteen tässä tehdystä työstä.
73 de oh4elm (Tapsa)