PENTTI PUIKKONEN, OH4PF, IN MEMORIAM

Pentti, Pena, kuten läheiset ja ystävät häntä kutsuivat, syntyi Mikkelissä maaliskuussa 11.4.1934 Lapsuusajan ja opiskelun jälkeen hän aloitti työnteon Mikkelissä työskennellen mm. kattila- ja taloustarviketehdas Opan palveluksessa, viimeksi tuotepäällikkönä. Opa tehtaalla on lähes sadan vuoden historia ja tunnetaan nykyään OpaMuurikkana mutta mikkeliläiset muistavat tehtaan Opa-nimellä ja moni varmasti asioi aikoinaan Pentin kanssa tuotekehitysasioissa.
Pentti tunnettiin rauhallisena ja tekemisissään tarkkana kaverina niin radioamatööriporukassa kuin työssäänkin. Radioamatöörikaverit puhuivat hänestä useasti ”pikofaradina”, hänen kutsunsa kun oli OH4PF.
Mikkelin Seudun Radioamatöörit -kerho perustettiin 1958 ja saman vuoden lopulla järjestettiin ensimmäinen
kurssi, jolla Pentti muisti olleensa mukana. Tuon Pikofaradi –kutsun, OH4PF, hän sai 16.6.1959.

Pentti kuului muutaman aktiivin joukkoon, jotka pitivät kerhon toimintaa pystyssä aina 70-luvulle saakka. Tuolla vuosikymmenellä kerhon toiminta jatkui suhteellisen vilkkaana kolmisen vuotta, kesäleirejä järjestettiin mm. laivaristeilynä Saimaalle. Kerholle hankittiin toimiva asema ja kokoontumisia pidettiin lähes viikoittain ja Pentti oli ahkerasti mukana. Kurssitoiminta oli jonkin verran hiljaisempaa.
Pentin sydäntä lähellä oli myös veneily Saimaalla. Hän rakensi ja kunnosti purjehduskuntoon vaimonsa Hilkan kertoman mukaan kaikkiaan viisi venettä. Veneilyistä pidettiin päiväkirjaa ja Pentin muistotilaisuudessa saimme kuulla ja katsella valokuvia monista hienoista ajeluista niin vaimonsa kanssa kuin lastenlasten ja ystäviensä kanssa.

Tyttärensä aikoinaan piirtämä kuva kertoo, että RA-harrastus oli mukana myös veneretkillä kuin myös valokuva venepäiväkirjan sivulta, jossa ollaan juuri lähdössä Saimaalle, Pentti veneen ruorissa ja miehistönä tytär sekä vaimo.

 

Pentin tyttären Outin piirtämä kuva veneilystä Saimaalla.  Big wheel antennikin on kuvattuna.Valokuva venepäiväkirjan sivulta. Ruorissa Pena, OH4PF.

 

Kerhon historiikkiin on kirjattu Pentin osalta otsikko: ”Historiaradiomiehet keskuudessamme”. Erityisesti Pentti panosti puolustuvoimien käytössä olleiden perinneradioiden tekniikkaan ja niiden toimintakuntoon laittamiseen. 

Perinneradiotoiminnan alkuvaiheita Mikkelissä. Pentti OH4PF pitää QSOja Kyllölän saaresta käsin.Pentti OH4PF perinneradioita kunnostamassaViestikeskus Lokin valtausporukkaa 1998

Yllä olevissa kuvissa vasemmalla on perinneradiotoiminnan alkuvaiheita Mikkelissä. Pentti pitää QSO:ja Kyllölän saaresta käsin kunnostamallaan VRFK-radiolla. Keskimmäisessä kuvassa kunnostetaan perinneradioita. Oikealla oleva on vuodelta 1998 kun OH4AC:n poppoo ”valloitti” entisöidyn Viestikeskus LOKIN ja piti sieltä perinneradioyhteyksiä.

Näitä perinneradioita ”viritelttiin” ja käytettiin eri tilaisuuksissa aina vuosituhannen vaihduttua 2000 luvulle. Entisöity viestikeskus LOKKI ja Mikkelin Jalkaväkimuseo olivat paikkoja, joissa Pentin kunnostamia radioita käytettiin yhteyksien pitoon.

Pentin osuus oli merkittävä kun kerhomme sai niin Lokista kuin Jalkaväkimuseolta pidettäviä yhteyksiä varten oman QSL-kortin.
Vaikka armeijan perinneradiot ovat Lokki projektin jälkeenkin olleet varsinaisesti intohimon kohteena virisi samalla harrastus vanhojen putkiradioiden keräämiseen ja kunnostamiseen. Tämän toiminnan varsinainen työpari olivat Pentti OH4PF ja Eero OH4SG. Pentillä, joka oli vuosikymmeniä rakennellut ja modifioinut erilaisia radioita oli tekniikka hallussa. Hän on myös kehittänyt tekniikoita ns.replika osien valmistamiseen särkyneiden tai kadonneiden esim. asteikkolevyjen ja säätönuppien tilalle.
Eero puolestaan tunnetaan kädentaidoistaan mm. pienoismallien rakentajana. Monen vanhan radiovanhuksen pintalakkaus, jopa maalaamalla pilattu, on saanut uuden hehkun hänen käsittelyssään. Eeron kertoman mukaan tämä harrastus alkoi suvun kätköistä löytyneestä Philips putkiradiosta... sehän piti saada käymään ja kukkumaan ja niinhän tapahtui Pentin ja Eeron yhteistyöllä. Heidän yhdessä kunnostamiaan yleisradiovastaanottimia, monet ajalta ennen sotia, on kerhon hyllyssä parikymmentä. Kaikkiaan kunnostettuja radioita meni heidän käsiensä läpi nelisenkymmentä.

Pentti oli myös kerhomme kunniajäsen ja hänelle luovutettiin kunniakirja 18.4.2014 kiitosmaininnalla pitkäaikaisesta, väsymättömästä ja intensiivisestä toiminnasta, jota hän on tehnyt radioamatööriharrastuksen ja radiohistorian hyväksi sekä aktiivisesta panoksesta kerhon radioasemien toimintaan saattamisesta eri tapahtumissa.

Radioyhteyksiä Pentti piti viimeaikoina vähemmän mutta OH4PF kuultiin aina silloin tällöin kahden metrin rinkulassa. Pentille viimeinen kutsu tuli 18.11.2019. Hän menehtyi pitkäaikaisen sairauden jälkeen läheisten kertoman mukaan rauhallisesti.

Enää emme kuule bandilla OH4PF kutsua sen enempää kuin Pentin ääntä tai titausta, emmekä voi lähettää hänelle viestiä mutta uskon, että hänellä on siellä missä onkin, paremmat bandit käytössään. Penttiä jäivät kaipaamaan vaimonsa Hilkka, tyttärensä Outi ja lapsenlapset sekä lukuisat ystävät.

Pentin läheisille osanottomme. Muistamme tekniikan taitajaa ja hyvää ystäväämme lämmöllä.

Mikkelin seudun Radioamatöörit ry:n puolesta, Heikki, OH4RD