Uusi hybriditoistin rakenteilla

Mikkelin UHF-toistimen tilalle ollaan rakentamassa hybriditoistinta, joka kykenee lähettämään ja vastaanottamaan perinteisen analogisen FM:n lisäksi myös digitaalisia puhelähetteitä.

Lähetystaajuus säilyy entisenä 434,750 MHz, mutta vastaanottotaajuus vaihtuu 2,0 MHz erotukselle taajuudelle 432,750 MHz. 1750 Hz avauspiipasta joudumme luopumaan, koska järjestelmä ei muuten pysty helposti tunnistamaan analogista FM-lähetettä. Piipan tilalle tulee CTCSS aliääni (103,5 Hz), mikä onneksi löytyy jo monesta UHF-radiosta. Sama aliääni on jo käytössä 2-metrin toistimessamme.

Laitteisto koostuu seuraavista osista:

  1. MMDVM (STM32_DVM & RPi3) modeemi 
  2. DMK Engineering URIx liityntälaite
  3. MMI Multi-Mode Interface (suunniteltu ja valmistettu Mikkelissä)
  4. Motorola VX-2100 radiot (2 kpl)
  5. Internetyhteys

Lisäksi tietysti tarvitaa antenni, duplekseri ja virtalähde.

Toistinaseman ohjelmisto pyörii Raspberry Pi3 tietokoneessa, jonka päälle on asennettu MMDVM-kortti digitaalisia puhelajeja varten. Tämä Multi-Mode Digital Voice Modem kortti yhdessä Pi-Star ohjemiston kanssa tarjoaa käyttöömme digitaaliset lähetelajit, mm. DMR ja Yaesu Fusion C4FM, joita voidaa käyttää paikallisesti toistimen kuuluvuusalueella tai välittää liikennettä Internetin kautta kaikkialle maailmaan. Juuri ennen tämän uutisen kirjoittamista juttelin Australiaan Melbourneen, VK3TBS Ben kanssa.

DMK URIx laitteen avulla hoidetaan analoginen FM-liikenne, jota voi työskennellä tuttuun tapaan perinteisillä radioilla. Digitaalisia lähetelajeja tukevilla radioilla voidaan myös käyttää analogista FM:ää, joten ne ovat varsin monipuolisia laitteita radioamatöörikäytössä. Analogista liikennettä ohjaa SvxLink-ohjelmisto, joka osaa paikallisliikenteen lisäksi välittää puhetta Internettiin EchoLink-moduulinsa kautta.

Tanen, OH4SK ja Veijon, OH4VA, suunnittelema ja valmistama MMI-kortti valitsee Motorola VX-2100 lähettimelle ohjattavan signaalin MMDVM:ltä ja URIx -laitteilta saatavien ohjaussignaalien perusteella siten, että toistin pysyy liikenteen loputtua vielä varattuna joko analogiselle tai digitaaliselle puolelle 20 sekuntia.

Toivottavasti saamme rakennettua yhteyden Internettiin langallisena, niin sitten yhteydet muualle Suomeen ja maailmalle toimivat varmemmin mobiilibittiin verrattuna.

Laitteisto on tällä hetkellä koekäytössä Veijon radioasemalla Silvastissa. Lähetin on kytketty keinokuormaan ja vastaanottimessakin antennina toimii vain liitin, niin toistimen kuuluvuus rajautuu hyvin pienelle alueelle. Olen pitänyt sen kautta DMR- ja YSF-yhteyksiä. MMI-kortti ei ole vielä valmis, niinpä analogiset FM-yhteydet ovat vielä kokeilematta.

Toiveissa on saada Pieksämäeltä UHF-toistimen duplex-suodin lainaan, niin voimme sitten laittaa Mikkeliin tulevan uuden toistimen koeajoon taajuudelle 434,800 MHz -2.0 T103. 

Toistimen rakentamiseen otetaan mielellään mukaan kaikki kerholaiset, pienikin apu on tervetullut ja auttaa meitä saamaan toistin valmiiksi palvelemaan useiksi vuosiksi eteenpäin. Mitä sinä voisit tehdä? Ota yhteyttä ja kerro.

 

73 de Veijo OH4VA

Tags: , ,