Tapahtumia ja kertomuksia

OH4RUC 70cm toistimen käyttöohje

Julkaisija: Veijo Arponen. Julkaistu kategoriassa Artikkelit

Kokoan tähän uuden 70cm toistimen käyttöön liittyviä asioita ja ohjeita

Yleistä

Mikkelin uusi 70cm UHF-toistin palvelee perinteisellä analogisella taajuusmoduloidulla lähetelajilla (FM) ja digitaalisilla lähetelajeilla (DMR/D-Star/YSF). Toistimen lähetystaajuus on 434.750 MHz ja vastaanottotaajuus 432.750 MHz, dupleksisuodin on viritetty 2.0 MHz erotukselle. Toistimen ohjauslogiikka valitsee automaattisesti käytettävän tilan. Lähettimelle valitaan joko digitaalinen tai analoginen riippuen siitä kummallako puolella on aktiivista liikennettä. Signaali voi tulla joko toistimen vastaanottimen kautta tai sitten 3G-modeemin kautta Internetistä.

Analoginen toistin toimii SvxLink-ohjelmiston ohjaamana ja vaatii avautuakseen 103.5 Hz CTCSS-aliäänen, joka kannattaa laittaa radion vastaanottoon myös ääniohjatuksi salvaksi, niin ei suotta digilähetteiden pörinät kuulu läpi.

Puheliikenteen lisäksi toistimella on ajossa Direwolf-ohjelma, joka vastaanottaa APRS-paketteja ja välittää paikkatiedot APRS-kartalla näytettäväksi. Voit katsoa toistimen EchoLink-tilan näppärästi seuraamalla kartalla toistimen objektia ER-OH4RUC. Jos halua lähettää APRS-tietoja OH4RUC toistimen kautta, niin ohjelmoi radiosi APRS-taajuudeksi 432.750 MHz. Paikkatiedot vastaanotetaan ilman aliääntä.

SvxLinkin moduulit

Käytössä on seuraavat SvxLinkin moduulit

Parrot

Papukaija toistaa uudelleen toistimella vastaanotetun lähetteen. Sen avulla voi testata oman signaalin kuuluvuutta ja äänen laatua. Parrot käynnistyy DMTF-komennolla '1#' ja se suljetaan lähettämällä DTMF-komento '#'. Lisätietoja on sivulla ModuleParrot.

EchoLink

EchoLinkin avulla voidaan toistin kytkeä toiseen EchoLink-asemaan. Moduuli käynnistyy DTMF-komennolla '2#'. Yhdistäminen toiseen EchoLink asemaan tapahtuu näppäilemällä kohdeaseman EchoLink-numero. Esimerkiksi yhdistäminen Porin toistimelle voidaan niputtaa yhdeksi DTMF-jonoksi '2#210184#'. Lisätietoja EchoLink-moduulista on sivulla ModuleEchoLink

SvxLink makrot

Toistimelle on konfiguroitu seuraavat DTMF-makrot helpottamaan yhteyksien muodostamista:

VoiceMail

Toistimen puhepostiin rekisteröidyt käyttäjät voivat lähettää toisilleen ääniviestejä. Kerhon kutsulle OH4AC osoitetun viestin voivat kuunnella kaikki näppäilemällä DTMF-koodin 'D7#'. Lisää ohjeita puhepostin käytöstä on sivulla ModuleTclVoiceMail.

METAR-säätiedot

Toistimen kautta voi kuunnella lentoasemien säätietoja. Säämoduuli käynnistyy DTMF-komennolla '5#'. Käynnistyttyään toistin kertoo automaattisesti Mikkelin lentoaseman tiedot. Pikavalinnoiksi on asetettu seuraavat asemat:

Säämoduulista poistutaan DTMF-komennolla '#'. Lisätietoja on sivulla README.

Tulosta