Varaverkon työkalujen asetuksia ja neuvoja.
Päivitykset:
11.3.2024 Lisätty Soundmodem porttiasetuksiin ohjeita EXT-portin käytöstä.
2.11.2023 PäivitettyTemplate-ohjetta.
18.11.2020 Lisätty sanomapohjan, eli templaten käyttöä. Päivitetty ohjelmistojen uusimpien versioiden kuvat ja osa niiden asetuksista.
Ohjeet:
Aloitaessasi työskentelyn, muista järjestys!
- Kytke radion ja tietokoneen välinen sovitin (interface).
- Avaa tietokone ja radio.
- Avaa Soundmodem ja tarkista asetukset, äänikortti ja COM-portti.
- Testaa Soundmodemin Calibration-toiminnon avulla toimiiko äänikortti ja radion lähetys.
- Seuraavaksi voit avata EasyTermin ja /tai Winlink Expressin ja aloittaa työskentelyn.
Soundmodem
Soundmodem ja jäljempänä oleva EasyTerm on ladattavissa tästä linkistä.
Soundmodem on kaksiporttinen softamodeemi, eli Windows-käyttöjärjestelmällä toimiva Packet Radio TNC, joka on TCP-yhteydessä käytettäviin sovelluksiin EasyTerm (AGWPE) ja Winlink (Kiss).
Pääikkunan yläosassa näkyy liikenne ja keskiosassa omat yhteydet ja niiden statistiikkaa.
Alimmaisena on vesiputousnäkymä, josta voi seurata signaaleja.
Soundmodemin valikosta Settings/Devices asetetaan yllä, kuvassa olevat asetukset.
Soundcard-asetuksiin valitaan radion ja tietokoneen välissä olevan digipurkin (interfacen) äänilaitteet jos ei ole niin käytetään PC:n omia.
Server setupissa määritellään porttiasetukset EasyTermille (AGWPE:8000) ja Winlinkille (KISS:8100).
PTT Port, valitaan digipurkin käyttämä COM-portti. Jos käytössä on sarjaporttiadapteri, käytetään COM-portteja, jollainen näkyy alla olevassa kuvassa.
Jos taas käytössä on c108/c119-piirillä oleva interface, esim: RIM Lite, niin silloin valitaan Select PTT port-valikosta alin vaihtoehto EXT ja edelleen Advanced PTT settings-painikkeesta siinä näkyvä "laite". Tämä asetus vaatii toimiakseen PTT.dll ja CAT.dll liitännäiset. Nämä löytyvät Soundmodem-ohjelman lataussivulta lataamalla ptt-dll.zip-paketin ja purkamalla tiedostot Soundmodem-kansioon.
Käynnistä Soundmodem uudestaan muutosten jälkeen.
Portin numero löytyy Windowsin laitehallinnasta Portit COM ja LPT. Esim. USB Serial Port (COM1).
Sounmodemin valikosta Settings/Modems asetetaan käytettävät Modet.
KISS Optimization pitää olla valittuna, muuten Winlink-yhteydet ei toimi.
Meillä käytössä VHF:llä ch: A modena AFSK AX 25 1200bd ja HF:lla ch: B modena AFSK AX 25 300 bd.
Kuvan mukaisilla asetuksilla toimii!
Sounmodemin valikosta Calibration avautuu ikkuna, jolla voi testata lähetettävän äänisignaalin laatua ja voimakkuutta. Testaus kannattaa aloittaa vähäisellä voimakkuudella ja vasta-aseman raporttien mukaan säädetään voimakkuus sopivaksi. Vasta-aseman tulisi sijaita mahdollisimman lähellä.
Jotta asemasi voisi toimia Digipiitterinä, eli välittää viestejä sinun tulee lisätä Soundmoden.ini-tiedostoon oma kutsusi kohtaan MyDigiCall=. On sovittu, että tässä käytämme kutsun lisäksi -8, esim: OH4AC-8.
Soundmoden.ini-tiedosto on siinä kansiossa jossa Sounmodem.exe sijaitsee ja se kanattaa avata Muistiolla. Älä koske muihin asetuksiin ja muista tallentaa tiedosto.
Easyterm
EasyTerm on nimensä mukaan terminaaliohjelma. Käytämme tätä Chat-tyyliseen viestintään. Voit olla samaan aikaan yhteydessä useamman aseman kanssa. Ylimmäinen osa on RX, eli vastaaottoikkuna. Keskellä TX, eli lähetys ja alimpana monitori-ikkuna, jossa näkyy liikenne. Välissä on valintaruudut, joihin tulee connectoituneiden vasta-asemien kutsut ja tästä voit valita, minkä aseman kanssa keskustelet. Jos kutsu näkyy punaisena, on siellä uusi viesti.
EasyTermin valikosta Settings/Station Setup asetetaan asemakohtaiset asetukset.
Terminal Callsign kohtaan oma kutsu lisättynä -2 (viiva 2).
Maibox Calsign kohtaan oma kutsu ja -11.
Beacon Setuppiin Destination: oma lokaattoriruutu. Interval: oletuksena 10 min. Kannatta laittaa pitemmäksi jottei lähetä meille turhaa majakka-viestiä niin usein.
Loput asetukset ovat valmiina, jos ei, niin kuvan mukaan TNC Setup.
Yhteys aloitetaan painamalla Connect-kuvaketta, jolloin avautuu yllä oleva ikkuna.
CallFrom-kohdassa on oma kutsusi.
CallTo-kohtaan vasta-aseman kutsu, johon haluat connectoitua. Vihreää ruksia painamalla tallentuu antamasi kutsu alasvetovalikkoon.
Digipeaters-kohtaan mahdollinen välitysasema/asemat
Radio Ports: valitaan, kumpaa kanavaa käytetään.
Painetaan Connect ja odotetaan yhteyden muodostusta. Yhteys puretaan painamalla Disconnect-kuvaketta.
Winlink Express
Winlink on maailman laajuinen radioyhteyksillä toimiva verkko joka on yhteydessä internettiin. Sillä voidaan lähettää ja vastaanottaa sähköpostia ja radioverkossa osoitteet ovat muotoa: kutsu(at)winlink.org. Winlink sivuille pääset tästä.
Kun ohjelman avaa, pomppaa näkyviin yllä oleva rekisteröimisikkuna. Älä välitä siitä, paina vain Remind Me Later.
Jos haluat ostaa lisenssin (Registration Key), se löytyy osoitteesta https://arsfi.org/express.aspx
Pääikkuna, tuttu kaikille sähköpostin käyttäjille. Periaatteessa kaikki samat toiminnot kuin yleisimmissä sähköpostiohjelmissa. Vain valikossa oleva Open Session on uutta. Siitä valitaan käytössä oleva yhteysmuoto eli session.
Varaverkossa käytämme VHF-yhteyksillä Packet P2P-yhteyttä tai Vara FM P2P-yhteyttä. Packet P2P-yhteydellä käytetään Sounmodem- tai Direwolf-modeemia. Vara FM yhteydellä käytössä on VaraFM-modeemi.
HF:llä Vara HF P2P-yhteyttä ja käytössä VARA-TNC. Maailmalla oleviin Gateway-asemiin ollan yhteydessä Vara HF Winlink-yhteydellä. HF-harjoituksissa, kotimaan yhteyksissä Gateway-asemiin käytetään Vara Radio-only yhteyttä.
Ensi kerralla avattuasi ohjelman ja valitset menusta Settingns/ Winlink Express Setup... avautuu yllä oleva ikkuna.
Asetuksiin oma kutsu, lokaattoriruutu ja Service Codes on PUBLIC TURVA. Loput oman maun mukaan.
Jos käytät konetta, joka on yhteydessä internettiin, salasana ja sähköpostiosoitteesi niin sinulle luodaan kutsusi ät winlink.org-osoite ja olet sillä tavoitettavissa internetissä.
VHF Packet P2P asetukset
Winlik Express-pääikkunan ylävalikossa on Open Session: jossa alasvetovalikko, josta valitset Pacet P2P ja klikkaat Open Session niin avautuu Packet-Peer-to-Peer-ikkuna. Avaa valikosta Settings, niin avautuu alla oleva ikkuna.
Laita kuvan mukaiset asetukset ja paina Update, pitäisi avautua alla oleva ikkuna. HUOM! Soundmodem pitää olla käynnissä! Kun ikkunaan tulee kuvan mukaiset tekstit, on ohjelmistot valmiina viestitykseen.
Suora yhteys vasta-asemaan aloitetaan valitsemalla Connection type: Direct, Vasta-aseman kutsu ja painamalla Start
Jos käytetään välittäviä asemia, valitaan Connection type: Digipeater, Vasta-aseman kutsu sekä Via-kohtaan välittavän aseman/asemien kutsu, Esim: OH4RDD-1ja painamalla Start.
Yhteyden muodostumista ja viestien välitystä voit seurata Session-ikkunasta ja alla olevassa kuvassa esimerkki onnistuneesta yhteydestä, jossa on välitetty yksi sanoma.
Sanomapohja (Template)
Sanomapohja yhdenmukaistaa, nopeuttaa ja helpottaa viestiliikennettä.
Sanomapohjat eli templatet sijaitsevat RMS Express-kansion alakansiossa. Esim: C:\....\RMS Express\Global Folders\Templates
VARVEp2p-sanomapohjan teko
Tätä käytetään yleensä meidän VHF p2p-harjoituksissa.
Avaa Message/Template manager. Paina Add. Kirjoita nimi VARVEp2p.txt, täppi kohtaan Global -- Availlabe to all calsigns ja klikkaa Create jolloin avautuu Template Editor. Kopioi alla oleva teksti editoriin ja talleta painamalla valikosta save.
--------------------------
Type:P2P
To:
SeqInc: 1
Subj:<SeqNum>/<Select Kiireellisyys?,Tavallinen=TS,
Msg:
Lähettäjä: <Callsign>
----------------------------
Käyttö:
Aloita uusi viesti valikosta Message/New Message, avautuu Enter a new message-ikkuna. Valitse valikosta Select Template, avautuu Template Manager. Valitse käyttöösi sopiva template kaksoisklikillä, esim: VARVEp2p.txt. Tässä templatessa avautuu ensin sanomanumero-ikkuna, laita numero ja hyväksy se. Seuraavaksi avautuu kiireysluokka-ikkuna, valitse valikosta luokka ja hyväksy se niin viestipohja avautuu. Tämän jälkeen voit aloittaa varsinaisen sanoman täytön laittamalla ensiksi vastaanottajan (To:). Kirjoita sanoma ja kun se on valmis, siirrä se lähteviin (Post to Outbox).
VARVEp2p-template asettaa otsikkoon seuraavan tekstin: Sanomanumero, Luokka, Oma kutsusi, ajan ja päivämäärän. esim: 6/HARJ/OH4AC/13:21:49/2023-11-02
Koska template asettaa sanomanumeron automaattisesti voi sen "nollata". Valikosta Message/Template Settings muuta Sequence number nollaksi, jolloin sanomanumero otsikkossa alkaa jälleen ykkösestä.
Templaten asettaminen suosikiksi:
Usein käytetyn sanomapohjan voi laittaa valikkolinkkinä NewMesssage-ikkunan ylävalikoon. Valitse Winlink Express ylävalikosta Message/Set favorite template, niin avautuu yllä oleva ikkuna, jossa voit valita usein käyttämäsi templaten suosikiksi.
Templaten nimi näkyy Enter a new message-ikkunan ylävalikossa, josta voit avata sen nopeasti. Esim: kuvassa Varve 2020 p2p.
73 de Oki